Ooit ontstaan in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten en is een traditionele stoofpot van vlees en chilipepers, uien, komijn en knoflook.
In de Nederlandse variant worden vaak bonen en tomaten toegevoegd. Chili is een hele goede basis om mee te variëren zo kan het ook zonder vlees en zijn er ook varianten met rijst.
Reade Krobbe is een bijzondere boon uit het Noorden van de Friese Wouden die lokaal ook wel “krupke” (knuffel) wordt genoemd. Met de rode kleur en de gouden spikkels is deze boon makkelijk te herkennen. Het meest verrassend is de licht pikante smaak van Reade Krobbe. Het wordt tijd voor een “knuffel van de kleine rode” verwerkt in de Chili con carne geeft een verrassende twist aan dit gerecht.
Je hebt nodig
Voor 2 personen
- ½ Amelander droge worst
- 1 Saucijs
- 2 Roze peperkorrels
- 1 Laurierblad
- 1 gr Nootmuskaat
- 1 gr Komijnpoeder
- 2 gr Paprikapoeder
- Scheutje bruinbier
- Vocht van roze pepers
- 20 ml Jus de Veau
- 1 Rode ui
- 1 Teen knoflook
- 100 gr Gekookte Reade Krobben
* De weektijd van bonen is tussen de 8 en 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 50 a 60 min
Zo maak je het
Snij de rode ui, knoflook en de Amelander droge worst fijn.
Bak de saucijs eerst waarna je deze ook fijn snijd.
Vervolgens mogen alle droge ingrediënten; roze peperkorrels, laurier, nootmuskaat, komijnpoeder en paprikapoeder samen in een pan aangebakken worden. Dit moet heel rustig gebeuren, geef het de tijd om alle smaken vrij te laten komen. Het geheel afblussen met de scheutje bruin bier en het vocht van de roze pepers en laat het geheel even doorkoken.
Als laatste voeg de geweekte en gekookte Reade Krobben toe en breng het op smaak.
Serveer in een diep bord en voeg naar smaak een paar Amsterdamse uitjes en augurken toe. Eet smakelijk!
Jos Bosscha
Dit gerecht is grotendeels tot stand gebracht met producten van lokale boeren op Ameland en Reade Krobben uit de Friese Wouden. Jos Bosscha is in opleiding op ROC Friese Poort.
Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!