Recept: Dim Sum van bruine bonen met sesam soja dressing

Dim sum vindt zijn oorsprong in de Zuidelijke China en is een verzameling van kleine gefrituurde, gebakken of gestoomde hapjes tot pasteitjes, noedels en cakejes.

Ze kunnen zowel hartig als zoet zijn en warm of koud geserveerd worden.

Bruine bonen zijn dan ook zeer geschikt om te verwerken in Dim Sum. Samen met de sesam soja dressing vormt deze bruine bonen lekkernij een verfijnd comfort food en geeft een hele nieuwe betekenis aan Dim sum; ‘raak het hart’ maar dan anders.

Je hebt nodig

Voor 4 personen

  • 12 gyoza of dumpling velletjes
  • 100 g gekookte bruine bonen*
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 bosui fijngesneden
  • 3 eetlepels soja saus
  • 1 sinaasappel
  • 10 g sesamzaad

* De weektijd van bruine bonen is tussen de 8 en 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 50 a 60 min

Zo maak je het

Pureer de gekookte bonen met de oestersaus, sesamolie en een fijngesneden bosui.

Steek vervolgens de gyoza vellen uit met een grote ronde steker en maak de buitenste ring nat.

Vul de uitgestoken vellen met een theelepel van de gepureerde bruine bonen. Vouw de vellen dicht als een ravioli. In plaats van de ravioli vorm kun je natuurlijk ook een andere vorm kiezen. Stoom de ravioli ’s in 3 minuten gaar.

Maak een dressing door de sinaasappel schil eerst fijn te raspen en daarna uit te persen. Voeg de sojasaus en de geroosterde sesamzaadjes toe

Serveer in een diep bord drie ravioli ’s en lepel de dressing erover. Eet smakelijk!

Gerard Voskuilen

Gerard Voskuilen is een gedreven vakman die sinds een aantal jaren werkt bij ROC Friese Poort. Naast de reguliere koksopleiding is hij samen met het Willem I College in den Bosch gestart met de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine. Met deze opleiding worden de nieuwe generatie koks opgeleid; de koks van de toekomst. Om de opleiding goed vorm te kunnen geven is Gerard Voskuilen steeds bezig om zowel met chefs in het werkveld, producenten als wetenschappers in gesprek te zijn.

Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!