Recept: Bonenbal Vegan (Gehakt)bal

Al in de dertiende eeuw werden witte bonen tijdens het ontbijt genuttigd in Engeland. Het beroemde Engelse ontbijt wordt in die tijd door de Adel gebruikt om de rijkdommen,  die hun landerijen voortbrachten, te tonen aan hun gasten. Veel later werd dit gebruik overgenomen door de middenklasse.

De gewone witte boon is niet uitgesproken qua smaak in tegenstelling tot de zogenaamde limabonen, olifantenbonen of ook wel boterbonen genoemd, die hebben juist een milde, romig en zelfs iets zoete smaak.

De bonen(gehakt)bal met witte bonen in tomatensaus is eigenlijk een klassieker van deze eeuw.

Je hebt nodig

Voor 4 personen

  • Bonenbal
  • 10 gr sjalot
  • 30 gr champignon
  • 30 gr shiitake
  • 100 gr gekookte witte bonen
  • 10 gr bosui
  • 20 gr wortel
  • 15 gr maïszetmeel

* De weektijd van bonen is tussen de 8 en 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 50 a 60 min

  • Verse tomatensaus
  • ½ bos verse basilicum
  • 1 kleine ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • ½ kg rijpe tomaten
  • ½ el balsamico of rode wijnazijn

Zo maak je het

Voor de bonenbal

Snij de sjalot, champignon, shiitake, bosui en wortel in blokjes.
Doe de gekookte witte bonen in de blender en ga door totdat het geheel fijn is.
Meng alle ingrediënten vervolgens door elkaar en draai hier mooie balletjes van. Leg deze balletjes even 10 minuutjes in de vriezer om op te stijven.
Bak vervolgens de balletjes in een paar minuten gaar.

Voor de tomatensaus

Snijd de basilicum blaadjes en stelen grof,  snij de ui en knoflook en in fijne plakjes. Was de verse tomaten en snij ze vervolgens in blokjes.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui in de warme olijfolie totdat het zacht en licht goudbruin is.
Voeg de knoflook en basilicum stelen en bak ze enkele minuten met de uien.
Schep de tomaten, een snufje zeezout en de wijnazijn erdoor. Roer hierna de basilicumblaadjes bij de tomaten en kook de saus zachtjes gedurende 10 minuten.
Serveer De bonenbal op een ondiep bord samen met de eigen gemaakte tomatensaus.

Eet smakelijk!

Max Risselade

Max Risselade is in opleiding op ROC Friese Poort met de opleiding ‘gespecialiseerd kok Dutch cuisine’.

Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!