wieringer-bonen-burger

Wieringer bonen burger

Met Wieringer bonen kun je alle kanten op. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Wieringer bonen burger? Met een paar ingrediënten maak je het.

De Wieringer boon is een bijzondere boonsoort. Elk wit boontje heeft een andere mooie okergele tekening op zich. De smaak is mild, waardoor je er alle kanten mee op kunt! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Wieringer bonen burger? Met slechts een paar ingrediënten maak je ‘m.

Voordat je aan de slag gaat met de Wieringer bonen burger, ga je eerst de bonen weken. De weektijd is zo’n 8 uur, daarom zet ik de bonen in de week voor het slapengaan. In dit handige overzicht kun je de weektijd van alle PeulNatuur bonen vinden. Nadat je de bonen hebt geweekt, spoel je de bonen om en kook je ze in 1 tot 1,5 uur gaar. Hierna kun je de Wieringer bonen burger maken!

Wat de Wieringer bonen burger zo lekker maakt,  zijn de champignons, sojasaus en gerookt paprikapoeder. Dit geeft een heerlijke umami-smaak, wat te vergelijken is met een hartige smaak. In combinatie met de milde bonen smaakt het fantastisch! De bonen zijn vezelrijk en een mooie bron van plantaardige eiwitten, waardoor de burger gezond én lekker is.

Tip: Week een grote portie Wieringer bonen en kook de bonen hierna. Vries vervolgens de bonen in porties in. Zo heb je altijd een voorraadje bij de hand en kun je de weektijd eens overslaan. Of nog handiger: Maak meerdere burgers en vries de burgers in. Wel even de bonen afdekken met bakpapier of iets dergelijks, zodat de burgers niet aan elkaar blijven plakken.

wieringer-bonen-burger

Je hebt nodig:

Voor 4 Wieringer bonen burgers

  • 400 g geweekte en gekookte Wieringer bonen
  • 150 g champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 60 g havermout
  • Olie om in te bakken

Extra:

Lekker met hamburgerbroodjes, sla, tomaat en (truffel) mayonaise. Je kunt hier eindeloos mee variëren.

wieringer-bonen-burger

Zo maak je het:

Snijd als eerste de champignons en knoflook in stukjes. Doe hierna een scheutje olie in de koekenpan en bak de champignons en knoflook zo’n 2 tot 3 minuten. Zodra de champignons mooi bruin zijn gekleurd bak je de sojasaus, komijnpoeder en gerookt paprikapoeder kort mee.

Pureer hierna de Wieringer bonen, het champignonmengsel en de havermout. Er mogen nog wat grove stukjes bonen tussen zitten voor de bite. Het bonenmengsel mag niet té nat zijn, als dat wel het geval is, doe je er nog een beetje havermout bij.

Vorm vervolgens 4 burgers van het bonenmengsel. Doe een beetje olie in een koekenpan en bak de burgers zo’n 4 minuten per kant. Serveer de burgers op een broodje met je favoriete toppings en saus. Eet smakelijk!

Op de hoogte blijven van alle tips en recepten? Volg ons dan op Instagram. Maak ook eens deze falafel, een aanrader!