Falafel van Dik Trom erwten

Je kunt gemakkelijk zelf falafel maken, stukken lekkerder dan die in de supermarkt! Met slecht een paar ingrediënten maak je het eenvoudig zelf.
Zelf falafel maken is helemaal niet moeilijk en heel erg lekker. Vooral als je het met gedroogde peulvruchten maakt wordt het een succes! Gedroogde peulvruchten zorgen namelijk voor een lekkere bite. Voor een klassiek falafel recept gebruik je kikkererwten, maar je kunt ook eens variëren met andere peulvruchtsoorten. Zo gebruikte ik de Dik Trom erwten van Peul Natuur, dit zijn groene erwten. De erwten worden het lekkerst als je deze minimaal 20 uren weekt in koud water.
Met knoflook, komijnpoeder en chilipoeder krijg je de klassieke falafelsmaak. Een lekker kruidig balletje, wat perfect samengaat met couscous, wraps of gewoon zo. In Nederland wordt falafel vaak gezien als vleesvervanger, maar in het Midden-Oosten wordt het vooral gezien als lekkere snack. Falafel is lekker bij een couscoussalade, in een wrap of gewoon zo. Je kunt er alle kanten mee uit.

Je hebt nodig:
• 100 g gedroogde kikkererwten of Dik Trom erwten (ong. 300 g geweekte erwten)
• 2 grote teentjes knoflook
• Sap van 1 citroen
• 1,5 tl komijnpoeder
• 0,5 tl chilipoeder of cayenne poeder
• Handje peterselie
• Zout
• Bloem (eventueel)
• Olie om in te bakken

Zo maak je het:
Week als eerste 100 gram erwten minimaal 20 uur in een bak met ruim water. Lek hierna de erwten uit en hak ze fijn met een keukenmachine of staafmixer.
Voeg vervolgens de knoflook, sap van de citroen, komijnpoeder, chilipoeder en peterselie toe. Breng het hierna op smaak met wat zout. Meng er met de keukenmachine of staafmixer een gladde massa van.
Het mengsel hoort een beetje plakkerig te zijn, maar mag niet uit elkaar vallen als je er een balletje van maakt. Voeg daarom een eetlepel bloem toe. Wanneer het nog te plakkerig is, voeg je weer een beetje bloem toe.
Maak vervolgens je handen nat en vorm kleine balletjes van het mengsel. Laat de falafel minimaal een half uur opstijven in de koelkast.
Bak de falafel hierna in een pan met olie goudbruin aan elke kant. Eet smakelijk!