Recept: Raasdondersoep met bonenkruid

Al minstens 7000 jaar worden Kapucijners geteeld door de mens, maar dan vooral rond de Middellandse zee. In Noordwest Europa worden de kapucijner erwten geteeld sinds de 14e eeuw.

Kapucijners behoren tot de erwten, maar worden vaak raasdonders, vale erwt, blauwschokkers of schokkererwt genoemd. Ze worden al geoogst wanneer ze nog niet helemaal rijp zijn. Hierdoor krijgen ze een zoetige smaak .

Je hebt nodig

Voor 4 personen

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 4 takjes bonenkruid
  • Bieslook
  • 50 gr gerookt buikspek
  • Raapzaadolie
  • 1 lt bouillon naar keuze
  • 250 gram kapucijners geweekt of vers
  • 50 gram crème fraîche

* De weektijd van Kapucijners ligt tussen de 8 en 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 60 min.

Zo maak je het

Doe de raapzaadolie in een pan en verwarm de olie. Fruit vervolgens de ui, knoflook, bonenkruid en het buikspek aan.

Voeg vervolgens de geweekte of verse kapucijners toe en de bouillon en kook net zo lang dat de bonen gaar zijn.

Haal de helft van de kapucijners eruit en pureer de overige met de bouillon.

Zeef de soep en kook het enigszins in en breng op smaak met wat extra bonenkruid en bieslook.

Verdeel de crème fraîche over de 4 borden en voeg daar de hele kapucijners bij nadat deze nog even warm gemaakt zijn.

Schuim de soep op met een staafmixer en giet dit over de bonen en crème fraîche in het bord. Serveer het vervolgens direct.

Eet smakelijk!

Gerard Voskuilen

Gerard Voskuilen werkt bij ROC Friese Poort. Samen met Willem I College in den Bosch is hij gestart met de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine; de koks van de toekomst.

Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!