Waar erwten oorspronkelijk vandaan komen is niet duidelijk. Erwten zijn als een van de belangrijkste voedingsgewassen overal mee naar toe genomen door mensen. In West-Europa worden erwten geteeld sinds de 14e eeuw.
Kollumer Zoete Grauwe Erwt werd door Jan van der Velde uit Kollum op het nippertje van de ondergang gered. De Kollumer zoete grauwe erwt werd verdrongen door de kapucijners, die wel een grotere opbrengst had, maar wel minder lekker werd gevonden. Vandaar dat de Kollumer Zoete Grauwe erwt aan een come back bezig is. Het verschil met de “oude” bekende Grauwe erwt, de Kollumer zoete is iets groter, meer vlees
Bij de herintroductie kreeg de Kollumer Zoete Erwt het predicaat Waddengoud. Duurzaam geproduceerd voedsel uit de waddenregio.
Je hebt nodig
Voor 4 personen
- 50 gram Kollumer zoete erwt
- 15 gram boter
- Zout
- 1 trosje tomaten
- 100 gram Pasatta gezeefde tomatensaus
- 1 Ui
- 1 Paprika
- ½ bosje Peterselie
- 8 Radijsjes
- 1 Wortel
- 100 ml Zoetzuur
Benodigd voor 123 deeg
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 50 gram suiker
- 1 ei
* De weektijd van erwten is tussen de 8 en 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 60 min.
Zo maak je het
Snipper de ui en de peterselie en fruit deze heel licht aan in een klein beetje boter. Snijdt intussen snijdt de tomaten en paprika in blokjes en voeg deze toe aan de ui en peterselie en bak deze ook even mee. Voeg tenslotte de pasatta toe aan het geheel en laat het op zacht vuur even trekken.
Giet de tomatenmix in de keukenmixer en mix het tot het egaal en glad is. Kook ondertussen de Kollumer erwt beetgaar en bak ze daarna in een klein beetje boter.
Maak een 123 deeg klaar. Doe de bloem, boter en suiker in een kom en meng dit goed en vervolgens doe je het ei erbij en meng je het tot een mooie bol is. Laat de bol een uur rusten.
Na dit uur rusten rol je de bol heel dun uit en bakje het af in een tartellete vorm met bakpapier eronder en de erwten er bovenop op 160 graden 10 minuten.
Snij de radijs en de wortel superdun en steekje de groentes uit met een steker en leg ze weg op het zoet zuur.
Serveer de gevulde tartellete met de tomatencreme met daarop de gebakken Kollumer zoet erwten en maak het geheel af met de zoetzure groentes .
Eet smakelijk!
Youri Hiemstra
Youri Hiemstra is leerling kok in Cappelle aan den IJssel en volgt de opleiding Dutch cuisine op de Friese Poort Sneek als gespecialiseerd kok.
Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!