Recept: Cassoulet van waldbeantjes & gans en cepespoeder

Al zeer lang worden de ‘Giele Wâldbeantsjes’ op de zandgronden van De Friese Wouden geteeld. Een traditionele boon die lange tijd dienst deed als wintervoedsel, maar tegenwoordig steeds meer ontdekt wordt om haar culinaire mogelijkheden. Dit komt mede door de romige en zoete smaak van de Giele Wâldbeantsjes.

Je hebt nodig

Voor 4 personen

  • 100 gram Giele Wâldbeantjes (gele woudbonen)
  • 50 gram gerookte ganzenworst
  • 50 gram beukenzwam
  • 1 dl cepes* bouillon
  • 5 gram cepes voor poeder
  • 8 ingelegde zilveruitjes
  • 1 dl room
  • Peper zout
  • Bladselderij

Cepes = gedroogde eekhoorntjesbrood

* De weektijd van Wâldbeantsjes 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 60 tot 90 min.

Zo maak je het

Kook de geweekte Giele Wâldbeantjes gaar in cepes bouillon. Gebruik voor de Cepes bouillon 5 gram Cepes per liter.

Snij de ganzenworst in dobbelsteentjes.

Bak de beukenzwammetjes licht aan en voeg de Wâldbeantjes toe en blus af met de bouillon en room. Laat het geheel een beetje inkoken, zodat de het vocht een beetje begint te plakken aan de Wâldbeantjes.

Schep de Wâldbeantjes in een bord breng ze eventueel op smaak met peper en zout en klein beetje fijn gesneden bladselderij.

Je kan ook een espuma (schuim) maken van een geconcentreerde bouillon en room door het daarna in een slagroom kidde te doen.

Strooi de dobbelsteentjes ganzenworst erover en garneer af met ingelegde zilveruitjes en strooi er wat cepespoeder met behulp van een zeefje overheen.

Gedroogde cepes kunnen heel goed in een koffiemolentjes tot poeder worden gedraaid!

Eet smakelijk!

Gerard Voskuilen

Gerard Voskuilen werkt bij ROC Friese Poort. Samen met Willem I College in den Bosch is hij gestart met de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine; de koks van de toekomst.

Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!