kollumer-zoete-erwten

Kollumer zoete erwten curry – gezond recept

Deze curry met Kollumer zoete erwten is onweerstaanbaar! In een handomdraai maak je dit makkelijke én gezonde recept.

Ken jij de Kollumer zoete erwten al? Dit bijzondere erwtje is in 2006 bijna met uitsterven bedreigd, maar teler Jan van der Velde had 6 erwtjes bewaard. Hij gaf ze aan collega-teler Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie. Met deze 6 Kollumer zoete erwten ging Piet aan de slag en het is hem gelukt om de erwten te redden van de ondergang. Inmiddels is er een bloeiende teelt met deze erwten.

Met dit prachtige streekproduct kun je alle kanten op. Je kunt er heerlijke soep van maken, maar ook een kruidige curry. Extra tip: maak een grote hoeveelheid en vries het in porties in. Zo heb je altijd een heerlijke én gezonde maaltijd op voorraad. De Kollumer zoete erwten geven een lekkere bite en dit in combinatie met de milde bloemkool en specerijen is fantastisch.

Benieuwd naar de weektijd en kooktijd van alle peulvruchten? Kijk dan eens in dit lijstje.

kollumer-zoete-erwten

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 200 g geweekte Kollumer zoete erwten
  • 1 bloemkool
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 handjes rozijnen (optioneel)
  • 2 limoenen
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 el Garam Masala kruiden
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 tl zout

Extra:

  • Serveer het met rijst, volkoren Libanees brood of Naan brood.
  • Lekker met (kokos)yoghurt erbij!
  • Koriander voor de liefhebber.

Zo maak je het:

Snijd de uien en knoflook fijn en snijd de bloemkool in roosjes. Doe hierna een beetje olie in een pan en fruit de ui en knoflook erin. Zodra de ui en knoflook glazig zijn, bak je de Garam Masala kruiden en zout een minuutje mee. Roer vervolgens de tomatenpuree erdoor en bak het een minuut mee.

Spoel de geweekte erwten af en doe ze in de pan. Voeg ook de kokosmelk toe. Voeg 600 ml water toe en roer het goed door elkaar. Zet de pan met curry op laag vuur en kook de erwten in zo’n 60 minuten gaar. Doe na 45 minuten de bloemkoolroosjes erbij. Als de bloemkool en erwten gaar gekookt zijn en er nog teveel vocht in de pan zit, laat je het verdampen bij hoog vuur. Voeg als laatste de rozijnen toe en pers het sap van 1 limoen uit. Goed doorroeren en je kunt aan tafel!

Serveer de curry met rijst, volkoren Libanees brood of Naan brood. Snijd de overgebleven limoen in partjes en serveer het met de curry. Extra lekker met kokosyoghurt en koriander. Eet smakelijk!

Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!