Al zeer lang worden de ‘Giele Wâldbeantsjes’ op de zandgronden van De Friese Wouden geteeld. Een traditionele boon die lange tijd dienst deed als wintervoedsel, maar tegenwoordig steeds meer ontdekt wordt om haar culinaire mogelijkheden. Dit komt mede door de romige en zoete smaak van de Giele Wâldbeantsjes.
Je hebt nodig
Voor 4 personen
Voor de bonenschotel
- 50 gram Giele Wâldbeantsjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
- Bouillon
- Zout en peper
- 1 dl Witte wijn
Voor de Tartelette
- Wonton deegvellen
- 1 Rode ui
- 50 gram azijn
- 60 gram eiwit
- 80 gram yoghurt
- Bieslook
- Salie
- Olie
* De weektijd van giele wâldbeantsjes is tussen de 8 en 12 uur. Daarna is de kooktijd nog eens 50 a 60 min
Zo maak je het
Voor de bonenschotel:
Snipper een ui en een teentje knoflook. Doe een beetje olijfolie in de pan en voeg de ui en knoflook toe en bak ze mooi goud bruin. Vervolgens worden de geweekte Wâldbeantsjes toegevoegd en bak ze kort mee. Bluf ze vervolgens af met de witte wijn. Als al het vocht verdwenen is, wordt een beetje bouillon toegevoegd. Goed in de gaten houden wanneer de Wâldbeantsjes beetgaar zijn. Zeef het overige vocht eruit en kook alles in tot het stroperig is. Vervolgens wordt alles gemengd.
Voor de tartelette:
Steek de wonton deegvellen uit met de ronde stekervorm. Smeer ze vervolgens in met een beetje olie en leg ze in de stekers. Stapel de stekers op elkaar. Bak ze 11 minuten in een oven af op 140 graden.
Snij ondertussen de rode ui in lange banen (halve maan vorm). Het zoetzuur maak je van 1 deel water, 1 deel suiker en 1 deel azijn. Hier in gaar je de rode ui even, hij moet nog net rauw zijn.
Meng de azijn, het eiwit en de yoghurt met een beetje zout en peper. Voeg een beetje bieslook en salie toe. Mix alles met de staafmixer fijn en voeg olie toe, zodat het een dikke crème wordt van bieslook en salie.
Vul de tartelette met de bonenschotel. Spuit er een paar dopjes bieslook salie crème omheen. Doe daar de zoet zure ui bij en smullen maar.
Eet smakelijk!
Nabee Oving
Over de chef: Nabee Oving, zit op de opleiding gespecialiseerd kok niveau 4 Dutch Cuisine. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt.
Volg ons op Instagram om geen tips en recepten te missen!