Frisse erwtensoep
Wie heeft gezegd dat je erwtensoep alleen in de winter kunt eten? Deze erwtensoep kun je alle seizoenen eten. Makkelijk te maken én gezond.
Meestal wordt erwtensoep alleen in de winter gegeten en zit er veel varkensvlees in verwerkt. Met dit recept wil ik je laten zien dat je op een makkelijke manier een andere variant kunt maken, die net zo lekker is. Op deze manier is de erwtensoep ook erg lekker in andere seizoenen.
Je maakt erwtensoep met spliterwten en het voordeel van deze soort is dat je ze niet hoeft te weken. Knolselderij, wortel, ui en prei geven de karakteristieke smaak aan de soep. Dit keer heb ik er een verassend ingrediënt bijgedaan, namelijk venkel. Venkel heeft een anijsachtige smaak en zorgt ervoor dat de erwtensoep wat frisser wordt. Daarnaast zit er in plaats van worst, gerookt kipfilet in. Dit geeft dezelfde rokerige smaak, maar dan is het een stukje minder vet en gezonder. Heerlijk voor de variatie!
Je hebt nodig:
- 400 g spliterwten
- 200 g knolselderij
- 300 g gerookt kipfilet
- 1 winterpeen
- 1 venkel
- 2 groente bouillonblokjes
- 1 prei
- 1 ui
- Paar takjes selderij
- 1 laurierblad
Zo maak je het:
Breng in een grote pan 2 liter water met de spliterwten, bouillonblokjes en het laurierblad aan de kook. Laat dit op zacht vuur een uur koken. Was, snijd en schil ondertussen de knolselderij, winterpeen, venkel, prei en ui. Dit kan in middelgrote stukjes. De gerookte kipfilet kan in reepjes gesneden worden.
Wanneer de spliterwten uit elkaar vallen, voeg je de groenten toe. Laat de erwtensoep nog een half uur doorkoken. Nu kun je eventueel de soep pureren met een staafmixer, maar dat hoeft niet. Roer als laatste de gerookte kipfiletreepjes door de soep. Eet smakelijk!